Investeren in isoleren is geld besparen: referentiewoning 1 (label G) uit 1973

De Bilt heeft recent het initiatief genomen tot oprichting van een energie coöperatie die de uitdagende naam ‘BENG’ (Biltse EnergieNeutraal Gemeenschap) heeft meegekregen.
Binnen de mooie wijk Weltevreden waren al eerder initiatieven geweest zich te oriënteren op de mogelijkheden van energiebesparing. De wijk bestaat uit 234 woningen in particulier bezit en heeft vanaf de start een actieve bewonersvereniging, waarvan de meeste bewoners nu nog lid zijn. Op de website van deze vereniging is een pagina ingericht met informatie over isolatie en zonnestroom. Veel bewoners hebben, sinds het ontstaan van de wijk, al een en ander aan hun woning aangepast.

http://www.belangenverenigingweltevreden.nl/nieuwsarchief/nieuws_26-10-2013_Energielabel_woningen_Weltevreden.html

Tijd voor een volgende stap? Binnen het kader van het BENG initiatief staan hiervoor zes woningen : drie hoek- en drie tussenwoningen centraal. Voor deze huizen wordt uitgegaan van een ’basis variant’ van de woning ‘in de oorspronkelijke staat’ en wordt voor elk van de woningen een energielabel en een bijbehorend maatwerkadvies opgesteld. Aan de hand hiervan kunnen de eigenaren van woningen in de zelfde categorie op basis van reeds genomen maatregelen, vrij eenvoudig hun eigen label vaststellen. Voor zes woningen waar we het hier over hebben geeft de eerste variant in het maatwerkadvies de huidige situatie weer.

Referentiewoning 1 (label G) uit 1973

Einsteinweg 30

Vooraanzicht woning

Deze hoekwoning van het type B is voorzien van een zuinige HR107 ketel voor verwarming en warmwatervoorziening. De meeste ramen zijn uitgevoerd in dubbel glas. In de oorspronkelijke staat draagt de woning een label G, met een knipoog naar de Hummer, de inmiddels uit het straatbeeld verdwenen auto met een draaikolk in zijn benzinetank, noem ik dat dan een woning met een  Hummer als huisdier.  Als gevolg van de maatregelen die genomen zijn, krijgt het nu een E label.
Ondertussen is er dan al zo’n 25% bespaard op het gasverbruik en komt dit theoretisch op zo’n 2700 m³. Wat aardig overeenkomt met het werkelijk gebruik.

Investeren is besparen
Als je de energieprestatie van de woning verder wilt verbeteren, is het isoleren van de spouw de meest attractieve maatregel. Dit levert hier opnieuw een besparing op in gasverbruik van ruim 20% waarmee  investering, geschat op  € 1500,- in ongeveer 2.5 jaar is terugverdiend. Bovendien gaat het energielabel naar D. Klinkt dat erg optimistisch? Lees dan eens de ervaringen van Vincent de groene blogger van het dagblad Trouw. De stap naar vloer isolatie is  financieel minder aantrekkelijk, maar verbetert het wooncomfort. Minder tocht, een gelijkmatiger warmte en geen last meer van vocht. Bovendien wordt de investering van geschat € 1200,- in krap 10 jaar terugverdiend. Een beter rendement dan bij de bank! Het zelfde geldt een beetje als je enkel glas door HR++ glas vervangt. Als bij deze woning nog sprake was geweest van  enkel glas dan zou dat ruim 10% energie besparen en het comfort flink verhogen. Je praat dan wel over een terugverdientijd van ruim 10 jaar.

Dakisolatie is dan net weer even voordeliger, vooral als je het zelf aanbrengt. De berekening gaat er wel vanuit dat je op de slaapverdieping de verwarming aan hebt staan. Dit is bij veel mensen niet de gewoonte en komt de werkelijke besparing wat lager uit dan theoretisch berekend.. Als je al met al, na installatie van een HR107 ketel, op deze manier de hele woning van een eigentijdse winterjas hebt voorzien, dan gebruik je volgens de berekening nog maar zo’n 1300 m³ gas en heb je inmiddels ruim 65% bespaard. Bovendien ben je dan de trotse bezitter van een woning met een energielabel B!

warmevoeten

warmevoeten

Vreemd eigenlijk dat we het altijd maar over terugverdientijden hebben. Doen we dat ook voor de nieuwe keuken, het bankstel?  Die kopen we vaak op emotie en trend. Is het dan niet vreemd dat we bij isolatie de nadruk leggen op het terugverdienen en niet op  het genot van warme voeten?

Winst door hoger energielabel
Het TiasNimbas Business School, gerelateerd aan de universiteit van Tilburg, onderzoekt al enige jaren de waarde van een gunstig energielabel bij verkoop van een woning. Zo werden in de eerste maanden van 2013 woningen met een gunstig energielabel gemiddeld 100 dagen sneller verkocht dan woningen zonder energielabel. 

Verder blijkt dat de groen gelabelde (labels A of B) woningen bij de verkoop gemiddeld 6,2% meer opbrengen dan de woningen voorzien van een energie label tussen de C en G.

Met isoleren kom je al een heel eind, maar wil je verder gaan dan is investeren in zonnestroom inmiddels ook aantrekkelijk. Plaats je bijvoorbeeld bij deze referentiewoning  8 panelen dan levert dat de stap van het B naar een A label op. Naast dat velen het een sport vinden om de  eigen stroom op te wekken, ik noem dat het moestuin gevoel, kent het zolang de mogelijkheid tot salderen* blijft bestaan een terugverdientijd van rond de tien jaar.

Ga je helemaal los, laat dan als je verwarmingsketel weer aan vervanging toe is, een ketel in combinatie met een warmtepomp installeren. Met nog twee zonnepanelen extra levert deze investering je dan de opwaardering naar A+ op. Je gasverbruik zal daarna minder dan 400 m³ bedragen en, ook al is je elektriciteitgebruik dan flink opgelopen, is het niet alleen gunstig voor het milieu maar zeker ook voor je eigen portemonnee.
Voordat je daartoe overgaat, laat je eerst wel goed adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.

*salderen betekent de stroom die je opwekt en niet gebruikt het net op sturen en verrekenen met de stroom die je anders van je elektriciteit leverancier afneemt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.