Gevelisolatie

Gevelisolatie is in veel situaties de meest kosteneffectieve maatregel die genomen kan worden met terugverdientijden die in de orde van 5 jaar liggen Maar er zijn meer voordelen van gevelisolatie: tocht in huis vermindert, en de kans op vochtproblemen wordt kleiner.
Er zijn drie methoden om een gevel te isoleren. Isolatie van de spouwmuur, isolatie aanbrengen aan de buitenzijde, of isolatie plaatsen aan de binnenzijde van de buitenmuur.

Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit twee halfsteens muren met 4 tot 6 cm lege ruimte ertussen. Bij na-isolatie vult het isolatiebedrijf deze ruimte met isolatiemateriaal. Het bedrijf boort daarvoor eerst van buitenaf gaten in de gevel op kruispunten van de voegen. Vervolgens wordt er via die gaten isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Tot slot worden de gaten dichtgemaakt.

Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier van gevelisolatie. Deze methode is alleen mogelijk bij woningen met een spouwmuur. Vooraf moet altijd inspectie plaatsvinden, om te zien of de spouw droog en schoon is. Meer informatie over Spouwmuurisolatie vind je op de site van Milieu Centraal..

Isolatie aan de buitenzijde van de gevel
Je kunt de gevel(s) ook isoleren door isolatiemateriaal te (laten) plaatsten tegen de buitenkant. Over het isolatiemateriaal komt dan een afwerking, zoals pleister.
Isolatie aan de buitenzijde levert de meeste energiebesparing op maar is ook de duurste methode van gevelisolatie. Dat komt omdat het een arbeidsintensieve klus is, met hoge materiaalkosten.

Deze gevelisolatie verandert het aanzien van de gevel; dat is meestal niet toegestaan voor rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en monumenten. Lees meer voor- en nadelen op Buitenzijde gevel isoleren.

Isolatie aan de binnenzijde van de buitenmuur
Een derde manier om te voorkomen dat warmte ontsnapt via de gevel, is het plaatsen van een voorzetwand tegen de binnenkant van de buitenmuren. Tussen de oude en de nieuwe wand komt dan isolatiemateriaal.

Isolatie vanaf de binnenzijde is duurder dan spouwmuurisolatie, maar goedkoper dan isolatie van de buitenzijde. Deze methode is geschikt als het huis geen spouwmuren heeft én het aanzien van de gevel niet mag veranderen. Meer hierover op Voorzetwand: gevelisolatie van binnenuit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.