Dakisolatie

Bij een niet geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. In geval van een pannendak is de klus vaak goed zelf te klaren. De kosten van het materiaal zijn dan snel terugverdiend, maar ook ingeval dat het werk uitbesteed wordt, praat je over aantrekkelijke terugverdientijden.

Let er bij een houten dakbeschot op dat er geen folie of dakleer is aangebracht. Is daar wel sprake van laat dan een bouwkundige beoordelen of de dakbedekking damp-open is: verkeerd isoleren kan dakrot veroorzaken. Breng eventuele damp-remmende lagen op de juiste manier aan, en werk ze goed af. Zo voorkom je vochtproblemen en dakrot.
Een plat dak is het best aan de bovenzijde te isoleren: laat dat over aan een professional (isolatie aan de onderzijde geeft groot risico op dakrot).

De standaard isolatiewaarde die nu bij nieuwbouw wordt toegepast heeft een Rc waarde van 2.5. Dat is eigenlijk jammer want voor weinig meer bereik je een isolatiewaarde van Rc 4-5. Dus als je die maatregel neemt, ga dan niet op het minimum zitten.
Er is een grote verscheidenheid aan isolatiematerialen. Doordat ze onderling verschillen heb je van de ene meer nodig dan van de andere om toch dezelfde isolatiewaarde te bereiken.
Onderstaande tabel geeft aan welke dikte in de praktijk nodig is voor een Rd van 2,5. Dit is een indicatie: raadpleeg de gegevens van de fabrikant voor een specifiek isolatieproduct.

Materiaal Dikte
Glaswol (dekens of platen of vlokken) 10 cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken) 10 cm
EPS (piepschuim platen) 9 cm
XPS platen 8 – 9 cm
PUR hardschuimplaten 6 – 8 cm
PIR of resolschuimplaten 5,5 cm
Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen
(vlas, wol, houtvezel, cellulose, kurk)
10 – 14 cm
Isolatie met warmtestraling reflecterende folies
(multifolie met 11 lagen, inclusief 2 luchtlagen)
7 cm

Let erop dat het isolatiemateriaal zonder kieren wordt aangebracht. Veel warmte gaat verloren via luchtlekken, bijvoorbeeld bij de rand van het dakbeschot en de dakdoorvoeren. Dicht die dus goed af met stroken of restjes minerale wol: liever geen bouwschuim.
Breng eventuele dampremmende lagen op de juiste plaats en manier aan, en werk de naden goed af: met 20 centimeter overlap of tape. Anders kan er vocht in de constructie komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.