De praktijk

Onder deze tap vind je een ‘keuze menu’ waaronder, voor verschillende tijdsperioden, ervaringen beschreven zijn over woningen die van een energielabel zijn voorzien. De bedoeling is om op termijn een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat voor ervaringen er worden opgedaan met verschillende typen woningen gebouwd in diverse tijdperioden. Daarbij zijn grofweg de volgende perioden te onderscheiden:

1920 t/m 1974
Tenzij na de bouw energiebesparende maatregelen zijn genomen is hier geen sprake van enige vorm van isolatie. Wel zijn deze woningen voorzien van een spouwmuur. De spouw is een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur die je kunt laten vullen met isolatiemateriaal. Is je woning van voor die tijd dan heeft die waarschijnlijk geen spouw en moet je dus onderzoeken of je gevel isolatie aan de binnen- of buitenmuur kunt aanbrengen.

1975 t/m 1991
In de jaren ’70/’80 startte men met isolatie van de hele woningschil vanaf de bouw. Je kunt in deze woningen dubbelglas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of dakisolatie tegenkomen. Deze isolatie is echter zeker in de jaren ’70 lang niet altijd van goede kwaliteit en als de CV ketel nog uit die tijd is het advies deze snel te vervangen!. De huidige normen liggen vele malen hoger.

1992 en later
Deze woningen zijn goed geïsoleerd en het is de moeite waard om als de CV ketel aan vervanging toe is de optie van een warmtepomp te onderzoeken.
Op het internet is natuurlijk heel veel te vinden over ervaringen die zijn opgedaan bij de verduurzaming van woningen. Een aardige site vind ik de site die Rotterdam over verduurzaming ontwikkelde maar kijk ook bijvoorbeeld is op huisvolenergie.nl/voorbeeldwoningen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.