Keuze van het isolatiemateriaal

Hoe goed vloerisolatie de warmte in huis houdt, hangt vooral af van de isolatiewaarde van de vloerconstructie (dus van de isolatie + vloer + vloerbedekking): dat heet officieel ‘warmteweerstand’, gemeten als Rc. Een Rc-waarde tussen 3,5 en 5 geeft optimaal resultaat.
Om een Rc-waarde van 3,5 te behalen, is isolatiemateriaal nodig met een specifieke isolatiewaarde: voor materialen heet dat de Rd-waarde. De Rd moet minstens 3,3 zijn om een Rc van 3,5 te halen.

De tabel geeft voor verschillende materialen een indicatie van de dikte die nodig is om een Rd-waarde van 3,3 te halen; let op de aanwijzingen van de fabrikant voor de precieze benodigde dikte.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rd = 3,3
(Rc = 3,5)
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermoskussens 3 kamers
EPS-platen 13 cm
Resol- en plyurethaan schuimplaten 7 – 9 cm
Geexpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 13 cm

Vloerverwarming: hogere isolatiewaarde nodig
Als u vloerverwarming heeft in de vloer van de begane grond, streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5. Aangezien de verwarming in de vloer zit, heeft u meer isolatiemateriaal nodig om warmteverlies via de vloer tegen te gaan.

Wettelijk minimum
Een Rc-waarde van 1,3 is het wettelijk minimum voor renovatie en verbouw van bestaande woningen, volgens het Bouwbesluit. Maar als u op dit minimum gaat zitten, doet u uzelf te kort. U bespaart dan weinig op materiaalkosten, en loopt relatief veel comfortverbetering en energiebesparing mis.
In een bestaand huis een Rc-waarde nastreven van meer dan 5 is ook niet optimaal: tegenover behoorlijke meerkosten staat maar heel weinig extra energiebesparing en comfortverbetering.

Keuzetabel
Er zijn vele systemen op de markt die op zich zelf geen al te grote verschillen kennen. Het is dan ook aan te bevelen om de keuze te maken op basis van de werkelijk geoffreerde prijzen gekoppeld aan het vertrouwen dat tijdens de opname voorafgaand aan de prijsopgave in het bedrijf wordt opgedaan. Ter verder oriëntatie de volgende keuzetabel ontleend aan de website www.hoe-koop-ik.nl.

Meer informatie is ook te vinden op de pagina vloer en bodem isolatie van zeer informatieve website van Milieu Centraal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.