Het Energielabel

Vanaf 2015 is door de overheid iedere woning van een indicatief energielabel voorzien. Dit gebeurt op basis van bouwjaar en overige kenmerken van de woning zoals deze bij het kadaster staan geregistreerd. Bij verkoop van je woning moet dit label definitief gemaakt worden door zelf op de site Energielabelvoorwoningen de juiste kenmerken van je woning aan te geven en dat label daarna door een erkend deskundige goed te laten keuren. Vanaf 1 januari 2021 zal dit “doe het zelf” label echter vervangen worden door een gecertificeerd Energie Prestatie Adviseur (EPA) veel nauwkeuriger vast te stellen label. Daarvoor zal de EPA-adviseur de woning komen inspecteren en door het invoeren van alle kenmerken van de woning in daarvoor ontwikkelde software het energielabel vaststellen. De verwachting is dat zeker vanaf dat moment het energielabel een steeds belangrijker factor zal worden bij de waardebepaling van de woning.  

Ook nu al kun je in plaats van het ‘doe het zelf’ label dit veel nauwkeuriger vastgestelde label door een EPA adviseur laten verzorgen. Op aanvraag krijg je dan ook een Maatwerkadvies bij waarin verschillende opties staan vermeld voor verbeteringen.

hoe werkt het energielabel
Het energielabel voor woningen is te vergelijken met het energielabel voor auto’s en huishoudelijke apparaten (wasmachines, e.d.). Een energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Een rijtjeshuis wordt vergeleken met een rijtjeshuis, een portiekflat met een portiekflat, etc.. Het maakt niet uit wat de mensen in het gebouw doen, het gaat om het pand zélf. Je energienota speelt dus geen rol bij de beoordeling. Een energielabel gaat van A t/m G, waarbij A staat voor energiezuinig en G voor een energieverspillend gebouw. Door te isoleren, installaties te vervangen of te verbeteren, kan je het label van uw woning positief beïnvloeden. Een (zeer) grove indicatie van welke stappen je daarin kunt maken vind je op het volgende plaatje. 

Als je een indruk wilt hebben wat anderen daaraan doen, kijk dan even onder de taps waar voor verschillende tijdsperiodes wat ervaringen staan weergegeven. Heb je zelf een interessant verhaal daarover, laat het ons weten! Ook hier geldt ‘meten is weten’. Dus je doet er verstandig aan om eerst je energielabel te laten bepalen. Is je woning van voor 1992 vraag dan direct ook om een Maatwerkadvies. Afhankelijk van de grootte van je woning ben je daarvoor een bedrag kwijt dat ligt tussen de  € 150 en de € 500. Je zult ervaren dat je dat snel terugverdiend. Bovendien wijst onderzoek uit dat bij verkoop van de woning een gunstig energielabel een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd. Een reden om te kiezen voor energiebesparende maatregelen direct bij aankoop van de woning zijn de financieringsmogelijkheden. Je maximale hypotheek wordt erdoor verhoogd: je mag in plaats van 101% maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Als je dat qua inkomen kunt krijgen kan dat – met name voor starters – best een slim idee zijn. Wil je eerst zelf aan de slag om een beeld op te bouwen over de mogelijkheden ga dan naar de site verbeter je huis.nl ontwikkeld door de overheid gefinancierde instantie Milieu Centraal

maatwerkadvies energielabel
Dit is een advies over efficiënter energieverbruik in woningen. In dit advies worden maatregelen aangeraden en wordt er op een rijtje gezet wat deze maatregelen kosten. Wat ze opleveren en in hoeveel tijd de investeringen kunnen worden terugverdiend. Meer informatie waar je aan kunt denken als je opdracht geeft voor een maatwerkadvies, vind je op de website van Milieucentraal. Het advies wordt gedaan door een gecertificeerde adviseur. Deze adviseur gaat persoonlijk langs woningen en gaat daar kijken welke verbeteringen er kunnen worden toegepast aan de desbetreffende woning. Ook berekent de adviseur de kosten van de verbeteringen en hoelang het duurt voordat de investeringen zijn terugverdiend. Meer informatie vind je onder de tab ‘Over ons’.

voorbeeld Maatwerkadvies

en een voorbeeld certificaat