Van het totale woninggebonden energiegebruik gaat circa 80% op aan verwarming. Een klein deel daarvan, in mijn eigen situatie ongeveer 5%, gaat op aan de verwarming van tapwater dat in Nederland vanwege mogelijk salmonella gevaar gebracht moet worden op een temperatuur van boven de 60º.
Nadat we alle maatregelen genomen hebben om ons huis zo goed mogelijk te isoleren dus zaak om eens goed te kijken naar de efficiency van dit systeem.
Centrale verwarming
Na de aardgasvondst in Slochteren is Nederland massaal overgegaan op gasgestookte cv installaties. De daarvoor ontwikkelde verwarmingsketels zijn stap voor stap verder geoptimaliseerd. Omdat de levensduur van een ketel over het algemeen niet langer is dan 20 jaar zullen de meeste Nederlanders nu beschikken over minimaal een VR (verbeterd rendement) of een HR (hoog rendement) ketel. Het rendement varieert daarbij van 90% (VR) tot 107% (HR107). De prijsverschillen zijn marginaal, dus ben je aan vervanging toe kies dan voor een HR107 ketel. Voor de warmwatervoorziening kennen we twee systemen. De zuinigste is de combitap, die pas warm water maakt als je het vraagt. Daarnaast is er de combivat uitvoering die over een kleine boiler beschikt. De combitap is nu meer gangbaar, let daarbij wel op de uitvoering die bij uw situatie past omdat u anders misschien onder een koude douche staat als elders in de woning iemand de warme kraan open draait.
Van een optimale regeling spreek je als de ketel een weersafhankelijke regeling heeft. De cv-temperatuur wordt dan verlaagd bij hoge buitentemperaturen en verhoogd bij lage buitentemperaturen. De regeling per vertrek dient daarbij door middel van thermostatische afsluiters plaats te vinden. Ook is een dergelijk systeem vaak voorzien van een zelflerende klokthermostaat.
Slimme thermostaat
De slimme thermostaat heeft naast een klokprogramma, een lichtsensor en aanwezigheidssensor en schakelt de verwarming naar de lage stand 20 tot 30 minuten nadat het licht is uitgedaan en bij afwezigheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat woningen met een slimme thermostaat gemiddeld 10 procent minder gas verbruikten dan vergelijkbare woningen. Het gemiddeld gasgebruik van deze laatste was 1240 kubieke meter per jaar, zodat de slimme thermostaat een besparing van 124 kubieke meter of gemiddeld 65 euro per jaar bereikt.
Hoog of Laag temperatuursystemen
Het meest optimaal verwarm je met een laag temperatuur systeem zoals vloer of nog beter wandverwarming. De energielabel systematiek kent daarvoor 3 niveaus, te weten: zeer laag (onder de 35º), hoog (boven de 55º) en laag (daartussen in). In mijn eigen situatie heb ik een mengsel van vloerverwarming en verwarming door middel van radiatoren en is 55 º de meest optimale temperatuur, waarbij het ook nog behaaglijk is in huis.