Ventilatie

Ventilatie: bij isolatie meer dan noodzakelijk
Goed ventileren is nodig voor de gezondheid. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar als je allerlei maatregelen hebt genomen die warmteverlies beperken, is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.  We onderscheiden drie typen ventilatie:

Natuurlijke ventilatie
In de meeste oude huizen ben je voor de ventilatie aangewezen op de roosters, klepraampjes, naden en kieren in huis. Als dubbel glas is geplaatst, wanden, muur en dak zijn geïsoleerd en naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Om toch een gezond binnenklimaat te behouden moet het raam dus vaker open. Dat kost wat energie maar is voor je gezondheid uiterst noodzakelijk.

Mechanische afvoer
Mechanische afvoer zuigt lucht uit de woning weg, waardoor op natuurlijke manier schone lucht de woning in wordt gezogen via ventilatieroosters en eventuele open (klep)ramen. Bij verkeerd gebruik of achterstallig onderhoud kan te weinig luchtverversing plaatsvinden. Vanuit energie oogpunt geef ik zelf, als het maar enigszins mogelijk is, de voorkeur aan natuurlijke ventilatie.

Balansventilatie
Balansventilatie zorgt voor gezonde schone lucht in huis, mits het goed wordt aangelegd en je regelmatig onderhoud pleegt. Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aan- als afvoert. Meestal zit er ook een warmteterugwin-unit in (wtw): die warmt koude lucht van buiten op met warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem.

Woningen van recente datum zijn om aan de huidige energieprestatie eis te voldoen uitgerust met balansventilatie met wtw unit. Onderzoek, uitgevoerd op initiatief van de Vereniging Eigen Huis, liet echter zien dat veel mensen niet gelukkig zijn met het binnenklimaat en bijvoorbeeld weer een afzuigkap in de keuken aanbrengen met buiten afvoer. Bij achterstallig onderhoud kunnen inderdaad gezondheidsproblemen ontstaan doordat de luchtverversing afneemt en de vuile filters schimmel en bacteriën uw huis in blazen. Goed onderhoud is dus uiterst noodzakelijk en anders toch zo nu en dan raam of deur maar open.

Voor meer informatie ga naar de site van Milieu Centraal of lees hierover op de site van de Vereniging Eigen Huis.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.