Zonnewarmte

Zonnewarmte win je door het plaatsen van zonnecollectoren op het dak. In combinatie  met een zonneboiler kan dat zo een 40% besparing opleveren van het energiegebruik gerelateerd aan de warmwatervoorziening. Een zonneboilercombi verwarmt naast kraanwater ook uw woning. Naast vlakke plaatcollectoren bestaat ook een uitvoering in vacuümbuis collectoren.

De meeste vlakke plaat collectoren zijn zo ontworpen dat er maar een minimale hoeveelheid vloeistof wordt verdampt om de collector weer te kunnen vullen met damp. Bij de vacuümbuis collectoren moet wel de volledige inhoud van de collector verdampen. Het antivriesmiddel wordt hier meer op de proef gesteld en beschadigt dus sneller. Ook het expansievat lijdt hier aan extra slijtage. Alhoewel vacuümbuiscollectoren in de winter veel minder snel warmte verliezen dan de vlakke plaat collectoren loopt ,voor zover ik geïnformeerd ben, de totale warmte productie per m² op jaarbasis weinig uiteen.

Over het algemeen wordt de vlakke plaat collector gebruikt als het alleen gaat over de warmwatervoorziening. De vacuümbuiscollectoren worden eerder geschikt geacht als het winnen van zonnewarmte ook bedoelt is voor het verwarmen van de leefruimten. De prijs van een zonneboiler installatie ligt al snel tussen de € 2000 en € 3400 euro. De prijs en kosten zijn natuurlijk volledig afhankelijk van het type zonneboiler. Wanneer je de zonneboiler ook voor je centrale verwarming systeem (zonneboilercombi) wilt gebruiken kan je rekening houden met prijzen van € 3100 tot € 3700.

Zonthermische systemen in kaart gebracht
Stichting Zonne-energie Wageningen bracht de markt voor zonthermische systemen in kaart en inventariseerde de verschillende typen zonthermische systemen. Voor de liefhebber!
Ga anders direct naar de overzichtelijke factsheets. De Stichting hoopt hiermee meer inzicht te verschaffen in de voor velen nog onbekende wereld van zonnewarmte en zo drempels weg te nemen voor bedrijven, instellingen en particulieren die hun energie duurzaam willen opwekken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.