Beglazing

Dubbel glas en HR-glas
Het aanbrengen van dubbelglas verlaagd de stookkosten en verbeterd het wooncomfort. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. De terugverdientijd ligt over het algemeen in de orde van 10 jaar.
Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter het glas warmte tegenhoudt, en des te beter de isolerende werking.

Soort U-waarde (W/m2 K)
Enkel glas 5,7
Blank dubbelglas 2,8 (LZR 15mm, luchtgevuld)
Drie-dubbelglas 1,9
HR beglazing >1,6 – 2,0 (LZR 15mm, luchtgevuld)
HR+ beglazing >1,2 – 1,6 (LZR 15mm, argon gasvulling)
HR++ beglazing 0,8- 1,2 (isolerend edelgas argon of krypton)
Drie-dubbel-HR beglazing 0,8 (LZR, argon gasvulling)

Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996. Ook kan je zelf controleren of dubbel glas een metaalcoating heeft. Wanneer u op 10 centimeter afstand van het glas een brandende aansteker houdt en naar buiten kijkt, dan ziet u 4 vlammetjes reflecteren. Zit er een coating op het glas, dan heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur (meestal blauw/roze).

HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening.

Vraag een offerte aan bij een vakman, en ga alleen in zee met een glaszetter die 10 jaar garantie geeft op het glas en 5 jaar op plaatsing

Laat daarbij nagaan of:

  1. Kozijnen geschikt zijn
    Controleer op de deugdelijkheid van de (houten) delen, de scharnieren en de diepte van de sponningen. De deugdelijkheid van de kozijndelen is van groot belang, omdat dubbele beglazing zwaarder is dan enkel glas. Soms moet u de ramen en deuren vervangen.
  2. De sponningdiepte diep genoeg is
    Is er voldoende ruimte voor dubbelglas? Anders moet u het raamhout vervangen.
  3. Er ventilatieroosters zijn
    Zijn er nog geen ventilatieroosters? Plaats die dan ook meteen. Een goed geïsoleerde woning moet u voldoende (24 uur per dag) ventileren.

Ook houdt isolerend dubbel glas geluid tegen en vermindert het condensvorming aan de binnenzijde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.