Over ons

Het moment dat ik mijn eerste kleinkind in de ogen keek, realiseerde ik mij dat zij mogelijk het jaar 2100 zou beleven. Hierdoor kregen de ontwikkelingen die in deze eeuw plaats vinden voor mij plotseling een veel groter realiteitsgehalte dan daarvoor. Een van de onderwerpen waar ik mij voor ben gaan interesseren is het duurzaam omgaan met energie in de gebouwde omgeving.

Sustainable Energy

Belangrijke inspiratiebronnen aan de start van mijn leerproces was het boek ‘Sustainable energy without hot air’, van David Mackay. Een boek die ik iedereen met eenzelfde belangstelling van harte kan aanbevelen.

In Nederland is het energiegebruik in de gebouwde omgeving goed voor 40% van het primair energiegebruik. Te verdelen in grofweg 50% woningen en in 50% gebouwen algemeen. De 50% woningen laat zich specificeren als circa 4.2 miljoen in particulier bezit en 3 miljoen huurwoningen in overgrote meerderheid in de sociale sector.

Bij woningen van voor 1980 is door isolatie de grootse winst te behalen. Van de grofweg 4.5 miljoen woningen uit deze periode draagt 750.000 een label C/D, hetgeen wil zeggen dat je er van uit mag gaan dat er op redelijk niveau na-isolatie heeft plaats gevonden. Het overgrote deel betreft het hier huurwoningen in eigendom van de woning coöperaties. Voor het overige draagt voor 500.000 woningen het label E-G, dus matig geïsoleerd en draagt 2.25 miljoen, voor het overgrote deel koopwoningen, geen label. Waarvan dus uitgegaan mocht worden dat er over het algemeen van een labelniveau dicht tegen G gesproken moet worden. Kortom er is een wereld te winnen.

Tijdens mijn ontdekkingstocht begon ik mij steeds meer te verbazen. Veel maatregelen die genomen kunnen worden, kennen een terug verdien tijd van rond de 5 jaar. En dus goed voor de portemonnee. Daarnaast vaak het wooncomfort aanzienlijk verbeteren en heilzaam zijn voor het milieu. Wat veroorzaakt toch dat gebrek aan actie?

epa adviseur aan het werk

Het harde leven van een EPA adviseur

Energie prestatie adviseur (EPA)
Om beter te leren begrijpen waarom dat zo is, heb ik mij geschoold als energieprestatie adviseur (EPA). Zo kan ik, door bij vrienden en kennissen werkzaam te zijn in het bepalen van een energielabel en het uitbrengen van een maatwerkadvies, nu in de praktijk ervaren wat motiveert of juist tegenhoud om stappen te nemen in het opvoeren van de energieprestatie van hun woning.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.