Energielabel woning 2-onder-1-kap uit 1928

Bouwjaar 1928. Een dame op leeftijd maar in zeer goede conditie, met andere woorden, dit huis zal net als veel van haar soortgenoten ook in 2050 nog een gewild object zijn. Als we de nog al eens gemakkelijk uitgesproken ambitie waar willen maken dat tegen die tijd de gebouwde omgeving grotendeels energieneutraal zal zijn, zou dat hier ook moeten kunnen.

Voorgevel

Voorgevel

In de huidige staat draagt het een label E en wordt er gemiddeld 3300 m³ gas en 5500 kWh aan elektriciteit gebruikt. Daarvoor beschikt het voor verwarming en warm water voorziening over een moderne stooklijngeregelde HR107 combitap ketel. Stooklijngeregeld wil zeggen dat de via een buitenvoeler het stookgedrag van de ketel afhankelijk van het weer geregeld wordt. Ook is er voor warm tapwater in de keuken een kleine boiler aanwezig, waardoor ik in de software ‘beperkte leidinglengte’ kan aanvinken, hetgeen de nodige punten oplevert. Wat het isolatie betreft, stap één volgens de leer van de trias energetica, is het dak geïsoleerd en zijn de meeste ramen voorzien van dubbel glas.

Wiener Sprossen

Wiener Sprossen

De oplossing voor de ramen die van roeden zijn voorzien is daarbij bijzonder fraai uitgevoerd en wel op een wijze dat de aluminium strippen, die in het glas zijn weggewerkt, de roeden mooi accentueren. Een dergelijke uitvoering van het dubbelglas heet in vaktaal Wiener Sprossen. Een mooie toevoeging aan het rijke assortiment van mogelijkheden om je ramen van dubbel glas te voorzien. Voor het overige is er nog werk aan de winkel.

Door spouwmuur isolatie van E naar D
Voorlopig reikt de ambitie niet verder dan het isoleren van de spouw. Maar dit niet zonder enige schroom vanwege de angst dat dit doorslaande muren als negatief gevolg zou kunnen hebben. Inderdaad zijn er in de beginperiode, eind jaren ’70 begin ’80 wel eens problemen geweest, maar sinds die tijd is de techniek verder ontwikkeld. Bij deskundige uitvoering hoef je tegenwoordig die zorg dan ook niet meer te hebben. Volgens de prognose zal de implementatie ervan een besparing van het gasverbruik opleveren van rond de 30%. Wat resulteert in een terugverdientijd van iets meer dan 3.5 jaar. Om de kosten hoef je het dus niet te laten.

Achtergevel

Achtergevel

Ook voor dit huis geldt dat het zonder al te veel moeite ook naar een label C te brengen is. Het isoleren van de vloer en, voor zover dat nog niet is gebeurd, de ramen voorzien van dubbel glas en klaar is Kees. Wil je voor dit soort woningen verder gaan, bijvoorbeeld tot een label A, dan ontkom je er niet aan om in combinatie met een warmtepomp flink in zonnestroom te investeren. Met een terug verdientijd van 14 jaar is dat niet irreëel. Zeker als bijvoorbeeld de verwarmingsketel weer aan vervanging toe is.  En in geval van aanschaf van zonnestroom moet je liefst niet van plan zijn om binnen een paar jaar te verhuizen. Overigens is het ook in geval je binnen enige jaren je woning denkt te verkopen, best de overweging waard om nog even stevig te werken aan het opvoeren van de energieprestatie van je bezit. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat ten opzichte van vergelijkbare woningen, de woning met een gunstig label niet alleen sneller verkoopt maar gemiddeld ook nog eens een 7% hogere verkoopprijs oplevert. Ook al zou dat voor jouw woning maar gedeeltelijk opgaan dan kun je er al heel wat aan doen. In ieder geval geniet je dan de tijd dat je er nog in woont zowel van een lagere energierekening en in de meeste gevallen ook nog van een toename van het wooncomfort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.