Isoleren

Besparen stap één in de Trias Energetica
Het principe van de Trias Energetica is ooit door SenterNovem  in Nederland geïntroduceerd en is nu in de wereld van duurzaam omgaan met energie een bekend begrip. Deze staat voor de volgende wijze van kijken naar de energietransitie. Als eerste wordt dan gekeken naar het besparingspotentieel. Ten tweede naar de mate waarin duurzaam opgewekte energie aangewend kan worden en als laatste hoe het restant van de energiebehoefte ingevuld wordt door het zo efficiënt en schoon mogelijk gebruik van fossiel.

trias energetica

Isoleren bespaart op energie- en milieukosten
Voor  beperken van het energie gebruik is het goed isoleren van vloer wanden en dak bij verre de meest effectieve maatregel die je kunt nemen.  Goed voor het wooncomfort, je warme voeten, en goed voor de portemonnee omdat je al in een paar jaar tijd het bedrag dat je daarin investeert hebt terugverdiend. Bedenk daarbij dat de ‘energiewaarde’ van 1 m³ gas gelijk staat aan krap 10 kWh. Dus spaarlampen aanbrengen of investeren in zonnepanelen is prima maar het goed isoleren van je huis is in alle opzichten vele malen effectiever.

Isolatie

Een gebouw verliest warmte door warmtetransport -zogenaamde transmissie- door de bouwschil, luchtlekken en ventilatie. Bij de bepaling van het energielabel wordt rekening gehouden met deze drie verliezen. De transmissie is direct afhankelijk van de Rc-waarde van de buitenschil. Luchtlekken en ventilatie gemakshalve buiten beschouwing latend, betekent een twee keer zo grote Rc-waarde een halvering van het energieverlies en dus ook een twee keer zo laag gasgebruik. Ter illustratie: een hellend dak van een woning in Nederland heeft een gemiddelde oppervlakte van 60 m2. Door het dak uit te voeren met een Rc van 5,0 in plaats van 2,5 wordt jaarlijks circa 100 m2 gas bespaard, gedurende de gehele gebruiksduur van het dak.

Isoleren = ventileren
Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in een goed geïsoleerd huis is andere ventilatie nodig. Te weinig ventilatie betekent kans op vochtproblemen. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Dus vochtige en vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden.

Heb je vochtproblemen dan werkt woningisolatie gunstig uit want het voorkomt koude oppervlakken waarop vocht kan condenseren. Zorg dan ook voor een goed geventileerde kruipruimte en plaats folie voor vochtdichte afsluiting van de bodem.  Dan hopen schadelijke stoffen en vocht minder op in de kruipruimte en komen ze moeilijker van daaruit naar de woning.
Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor uw gezondheid. Wilt u weten hoe u uw ventilatie kunt verbeteren? Bekijk dan dit filmpje


of ga rechtstreeks naar www.milieucentraal.nl: ventilatie: goed voor uw gezondheid.


 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.