Vanaf 2015 is door de overheid iedere woning van een indicatief energielabel voorzien. Dit gebeurt op basis van bouwjaar en overige kenmerken van de woning zoals deze bij het kadaster staan geregistreerd. Bij verkoop van je woning moet dit label definitief gemaakt worden door zelf op de site Energielabelvoorwoningen de juiste kenmerken van je woning aan te geven en dat label daarna door een erkend deskundige goed te laten keuren. Vanaf 1 januari 2021 zal dit “doe het zelf” label echter vervangen worden door een gecertificeerd Energie Prestatie Adviseur (EPA) veel nauwkeuriger vast te stellen label. Daarvoor zal de EPA-adviseur de woning komen inspecteren en door het invoeren van alle kenmerken van de woning in daarvoor ontwikkelde software het energielabel vaststellen. De verwachting is dat zeker vanaf dat moment het energielabel een steeds belangrijker factor zal worden bij de waardebepaling van de woning.
Ook nu al kun je in plaats van het ‘doe het zelf’ label dit veel nauwkeuriger vastgestelde label door een EPA adviseur laten verzorgen. Op aanvraag krijg je dan ook een Maatwerkadvies bij waarin verschillende opties staan vermeld voor verbeteringen.
Als je een indruk wilt hebben wat anderen daaraan doen, kijk dan even onder de taps waar voor verschillende tijdsperiodes wat ervaringen staan weergegeven. Heb je zelf een interessant verhaal daarover, laat het ons weten! Ook hier geldt ‘meten is weten’. Dus je doet er verstandig aan om eerst je energielabel te laten bepalen. Is je woning van voor 1992 vraag dan direct ook om een Maatwerkadvies. Afhankelijk van de grootte van je woning ben je daarvoor een bedrag kwijt dat ligt tussen de € 150 en de € 500. Je zult ervaren dat je dat snel terugverdiend. Bovendien wijst onderzoek uit dat bij verkoop van de woning een gunstig energielabel een aanzienlijke waarde vertegenwoordigd. Een reden om te kiezen voor energiebesparende maatregelen direct bij aankoop van de woning zijn de financieringsmogelijkheden. Je maximale hypotheek wordt erdoor verhoogd: je mag in plaats van 101% maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Als je dat qua inkomen kunt krijgen kan dat – met name voor starters – best een slim idee zijn. Wil je eerst zelf aan de slag om een beeld op te bouwen over de mogelijkheden ga dan naar de site verbeter je huis.nl ontwikkeld door de overheid gefinancierde instantie Milieu Centraal