Toen ik bij vrienden mijn verbazing uitsprak dat ze wel in zonnestroom wilden gaan investeren maar hun spouwmuur nog niet geïsoleerd hadden, kreeg ik als antwoord: ‘spouwmuur isoleren: mij een te groot risico op vochtproblemen’. Omdat spouwmuur isolatie een bijzonder effectief middel is om energie te besparen en ik dit argument in korte tijd van diverse kanten te horen kreeg, reden om mij daar verder in te verdiepen.
De geschiedenis van de spouw
De zoektocht begint bij de ontstaansgeschiedenis van de spouw. Volgens mijn Belgische vrienden een typisch Nederlands verschijnsel met daarbuiten een beperkt voorkomen in België en noord Duitsland. De spouwmuur werd pas in 1960 in Nederland verplicht door een wijziging van de Modelbouwverordening, omdat er in dat natte jaar zeer veel problemen werden geconstateerd met vochtdoorslaande gevels. Door de onderbreking van de spouw kan regenwater dat tegen de buitenmuur slaat niet meer binnen treden en deze te ventileren wordt de waterdamp afgevoerd en de muur weer droog. Vanuit isolatie oogpunt is een spouw dan ook een slechte zaak.
Zelf liet ik in onze vorige huis, een ’30-jaren woning, toen wij daar in 1977 kwamen wonen al snel de spouw isoleren. Niet zozeer om energie te besparen, maar omdat we altijd last van koude voeten hadden. Omdat we met onze spouwmuur isolatie alleen maar positieve ervaringen hadden, was ik mij tot voor kort niet bewust van de angst die daarover blijkbaar bij velen bestaat. Nu ik daar vrienden en kennissen, vanuit mijn rol als Energieprestatie adviseur, raad over geef, maakt dit dat ik zelf ook zekerheid wil hebben dat die angst inderdaad onterecht is. De conclusie die ik na mijn speurtocht getrokken heb, is dat je zeker zorgvuldig te werk moet gaan, maar dat de angst onterecht is. Kort de volgende overwegingen. Voor een meer uitgebreid verhaal daarover zie een volgende blog.
Conclusie: laat je niet weerhouden door angstverhalen
In de jaren 70 zijn er fouten gemaakt met spouwmuurisolatie waardoor vochtproblemen ontstonden. Hierdoor denken veel mensen dat de kans op vochtproblemen en vochtschade erg groot is na het isoleren van hun spouwmuur. Sinds ongeveer 20 jaar zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes sterk verbeterd waardoor het risico op vochtproblemen erg klein is met spouwmuurisolatie. Een spouwmuur isoleren kan zelfs vochtproblemen oplossen, als het op de juiste manier wordt aangebracht. Zoals bijvoorbeeld bij vochtproblemen door het neerslaan van vocht op de koude binnenzijde van de buitenmuren. Vochtproblemen met spouwmuurisolatie wordt dus door veel mensen als een van de grootste nadelen gezien, maar is in veel gevallen achterhaald.
‘In vele gevallen achterhaald’?
Een dergelijke afsluitende zin geeft je toch niet bepaald het gevoel dat het zeker is dat je geen problemen krijgt. Het inderdaad zo dat je de uitvoering ervan niet aan iedere beunhaas om de hoek kunt overlaten. Ook zijn er zeker omstandigheden die tot problemen kunnen leiden maar een goede leverancier waarschuwt daarvoor.
Om imago problemen te voorkomen heeft de branche zich dan ook georganiseerd en is er tegenwoordige een ruime keus aan gecertificeerde bedrijven. Om gecertificeerd te worden en te blijven, zul je als bedrijf moeten voldoen aan een zogenaamde URL, een UitvoeringsRichtLijn waarin precies staat omschreven onder welke voorwaarden en volgens welke methoden een spouwmuur isolatie uitgevoerd mag worden. Daar is controle op en misschien net zo belangrijk: er gelden garantiebepalingen. Het is dus puur eigen belang van de leverancier om na te gaan of alle condities aanwezig zijn om de betreffende klus aan te nemen. Die zal dan ook op het volgende letten:
- Isolatie kan niet bij vervuiling in de spouw en bij dampdichte stenen aan de buitenkant. Een goed bedrijf zal voordat die een offerte afgeeft dan ook de spouw en de kwaliteit van het voegwerk inspecteren.
- Als de spouw een beperkte breedte heeft, is de isolatiewaarde minder. Isoleren aan de binnen- of buitenkant van een muur geeft dan in het algemeen een beter resultaat.
De lijst van bedrijven die een erkend certificaat bezitten is te vinden via: website van de certificerende instelling IKOB-BKB Of maak gebruik van gecertificeerde bedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland (VENIN).