Prijzig maar duurzaam

Warmtepompen
Simpel gezegd is een warmtepomp een apparaat dat bestaande warmte (uit de grond, het oppervlaktewater, grondwater of uit de buitenlucht) opwaardeert tot voldoende warmte om het huis of gebouw mee te verwarmen. Zo kan bodemwarmte van 10 °C gebruikt worden om water van 40 °C te verkrijgen voor vloer- of wandverwarming. In warme periodes kan het systeem ook gebruikt worden voor koeling van woning of gebouw.
Met een dergelijke wijze van warmtewinning bereik je hoge rendementen, de zogenaamde COP kan in theorie een waarde van 18 bereiken. In de praktijk ligt de COP nu rond de 5 dat betekend dat er nog veel potentieel is voor verdere ontwikkeling. Het meest optimaal werkt een grond gebonden brine/water systeem. Hierbij is een bron nodig die, een beetje afhankelijk van de situatie, zo’n 100 meter diep reikt. Een dergelijk systeem vraagt echter een hoge investering en is ook lang niet overal inpasbaar. In opkomst zijn de lucht/water hybride systemen waarbij  de pieken afgevangen worden door een HR107 gasketel. Met de laatste oplossing, die inclusief HR 107 ketel een investering vraagt van tussen de 6-7 duizend euro, worden besparingen bereikt tussen de 20-30%.

Ook is er de zogenaamde  ventilatiewarmtepomp. Naast de traditionele HR combiketel wordt dan een warmtepomp geplaatst, die als bron de warme geventileerde lucht uit de woning benut. Twee warmteproducenten naast elkaar; de HR combiketel al behoorlijk zuinig en efficiënt samen met de warmtepomp die nog 2 à 3 maal zuiniger warmte produceert. De warmtepomp wint in eerste instantie de warmte terug uit de gemiddeld 20°C ventilatielucht en waardeert deze door middel van de warmtepompfunctie op tot maximaal 50°C. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de mechanische ventilatiebox en vervult ook die functie.  Jaren ’80 en ’90 woningen met een gasverbruik van zo’n 1.500 m³ gas kunnen zo uitkomen op 800 à 900 m³.

Zonneboiler
Wil je verder gaan dan is er nog de optie tot het investeren in een zonneboiler. Ervaring leert dat daar zo’n 40% op het gasverbruik voor warmwatervoorziening bespaard kan worden  Goed voor het milieu, maar niet zo erg voor de portemonnee!

HRe-ketel
Een HRe-ketel is een combiketel op gas (hr-107) die ook elektriciteit produceert door de geïntegreerde heteluchtmotor (een stirlingmotor van 1.000 watt). Dat maakt de HRe-ketel een kleine uitvoering van zogeheten warmtekrachtkoppeling: een micro-wkk. Een HRe-combiketel is voordeliger voor het milieu dan een gewone hr-107 combiketel. Dat komt door de elektriciteitsproductie: de micro-wkk van de HRe-ketel doet dat efficiënter dan een elektriciteitscentrale. Het verwarmen van de woning en warm water gaat even energiezuinig als bij een gewone hr-107 combiketel. Aan dit soort ketels hangt een prijskaartje in de orde van €10.000. Veel deskundigen twijfelen eraan dat dit een ontwikkeling is die door zal breken.

Geen werk voor een amateur
Laat in alle gevallen een deskundig installateur de benodigde capaciteit van de cv en het warmwatertoestel berekenen, (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie inregelen. Te weinig, maar ook te veel capaciteit werkt inefficiënt. Dit geldt voor de normale cv installatie en zeker bij de meer complexe situaties zoals bijvoorbeeld de warmtepomp. Ga daarvoor naar een specialis, vraag om referenties en ga die ook na! Want op dit gebied wordt nog veel leergeld betaald.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.